Sök
den 12 augusti 2020 ..:: Nyhetsbrev ::.. Registrera  Logga in
 Nyhetsbrev Minimera
apr 5

Written by: SuperUser Account
2011-04-05 20:10 

Hej!
 
Nu har vi börjat komma i ordning igen efter mässan. Många passerade vår monter och det är alltid trevligt att träffa många av våra kunder i verkligheten och inte bara via e-post och telefon.

 Vi hade med vår äldsta P. cotyledonis på mässan och fick många frågor om den arten så vi passar på att delge er våra erfarenheter av den, se vidare nedan. P. cotyledonis var faktiskt den första pelargon jag själv köpte, före någon endaste liten zonalpelargon. Det var nog drygt 15 år sedan och jag betalade, vad jag tyckte då, en förmögenhet, 150:-!!  Inte visste jag då att det var början till ett mycket långt intresse och även ett nytt yrke.

 
Sticklingar!
Vi har uppdaterat butiken med vad som finns klart för omgående leverans (om vädret tillåter). Vi kommer att uppdatera sortimentet veckovis vartefter nytt rotar. Levererar gör vi måndagen efter mottagen betalning. Välj leveransperiod OMG om du vill ha dem bums!
P. cotyledonis
Sticklingar har vi inte så många kvar av för i år men du hittar dem genom att klicka på bilden. Först till kvarn...

 Mer om P. cotyledonis

P. cotyledonis i olika åldrar. De två minsta är färdigrotade sticklingar, den i svart kruka är ett år och den största är c:a 7 år.

 P. cotyledonis är endemisk till S:t Helena, dvs växer endast där. Det är den enda vilda pelargonart som växer på ön. Den har många smeknamn, t.ex Bonsaipelargon (för de vackra stammarnas skull) och ”Old man live for ever” då den kan verka helt död men nästan alltid kommer igen.

 Plantan är stamsucculent med många tjocka stammar. Den blir vanligtvis runt 30 cm hög men i enstaka fall upp till en meter och ofta lika bred som hög. Stammarna är kala och sträva, täckta med en ljust brun bark. De är korta och tjocka, c:a 5 cm i diameter
 
Bladen är hjärtformade och läderartade, c:a 2-5 cm med tydliga vener och växer i toppen av stammarna. Bladstjälken är normalt längre än bladytan. Innan plantan släpper äldre blad blir de röda i färgen.
 
Blommorna är symmetriska i formen och rent vita. De saknar helt markeringar och stöter aldrig i rosa, inte ens vid placering i mycket stark sol. I odling kan blommorna bli upp till 3,5 cm i diameter. Blomstjälkarna grenar sig i flera där varje gren har c:a 5-10 blommor. Vilda plantor blommar från september till februari. I odling på norra halvklotet blommar de vanligen från tidig vår och under sommaren.
 
Arten är som tidigare nämnt endemisk, dvs växer endast på ön S:t Helena där den växer på klippor nära havet och blir ofta duschade av saltvattensdroppar. Här faller det bara c:a 400 mm regn per år men dimma från havet ger plantorna lite ytterligare fukt. I det vilda är plantan i vila under sensommaren och tappar då alla blad.
 
Det finns även en variant av P. cotyledonis med ludna blad. Denna planta grenar sig normalt inte lika mycket som den andra men blir i gengält högre. Blommorna på denna variant är också lite större och blomstjälkarna är längre.
 
För att stammarna skall utvecklas ordentligt behöver P. cotyledonis en stor kruka med väldränerad jord. Vi går direkt från den lilla kruka den har rotat i (8-9 cm) till en kruka på 1,5 liter och i den krukan får den sedan växa i ett år innan det är dags för en ny kruka. Om den får för liten kruka grenar den sig dåligt och stammarna blir långa och tunna. Vi toppar aldrig våra plantor och plantorna på bilderna har aldrig blivit toppade eller beskurna. Näring får de vid varje vattning i låg dos.
 
Plantan bör få torka upp ordentligt mellan vattningarna. Det är inte ovanligt att plantan tappar alla blad, antingen på vintern när temperaturen är låg eller på sommaren om det är alltför varmt. Den klarar sig då på det vatten som finns lagrat i den succulenta stammen och skall mao vattnas mycket sparsamt under denna tid. Vid en sval vinterförvaring är det inte ovanligt att den blommar på bar kvist under tidig vår, detta gäller särskilt äldre plantor.
 
Arten förökas bäst med frön då man förstör plantans utseendet genom att skära en stickling. Vill man ändå ta en stickling skär man av toppen av en stam, där en liten bit av själva stammen får följa med och rotar sedan på sedvanligt sätt i en liten kruka med såjord. I och med att man skär av en bit av den succulenta stammen så blir det en stor snittyta som torkar långsamt. Detta är en inkörsport till svampsjukdomar och skall man skära är det bäst att göra det när luftfuktigheten är låg så snittytan torkar så snabbt som möjligt. P. cotyledonis sätter sällan frö i odling varför det kan vara svårt att få tag på frön.
 

 

Hälsningar från oss på ERA Garden

Tags:

  

 Arkiv Nyhetsbrev Minimera

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter