Sök
den 22 augusti 2019 ..:: Nyhetsbrev ::.. Registrera  Logga in
 Nyhetsbrev Minimera
maj 16

Written by: SuperUser Account
2010-05-16 08:49 

Hej!
Våren är här och snart är det dags för pelargonerna att flytta ut på sommarlov! Det blir mycket bärande och släpande så här i början men vad fint det blir.
 
Pelargoner som stått inne behöver få vänja sig lite försiktigt vid utelivet. Det innebär att du helst bör placera dem skuggigt de första dagarna för att undvika brännskador från solen på bladen. Har du höga pelargoner bör du också tänka på att placera dem lite vindskyddat så här i början för att undvika att de bryts. Några extra stödpinnar kan också vara bra att ha.
 
Doftpelargonspecial
I år har jag själv planerat en rabatt med doftpelargoner. De är tåliga och kan bli riktigt, riktigt stora när de får fritt utrymme för rötterna.
 
Doftpelargoner brukar vi kalla pelargoner med doftande blad som främst odlas för sina vackra väldoftande blad. Många av dem har också ett fint växtsätt och vackra blommor. Det finns också många vilda arter med doftande blad.
Då bladen vidrörs eller gnids frigörs de eteriska oljor som lagras i körtlar i de små håren på bladet. Doftens styrka och karaktär avgörs mycket av odlingsförhållande och klimat. Ett soligt och torrt odlingsförhållande framkallar ofta starkare doft är ett svalare klimat.
 

 


Both's Snowflake
Doft: Ros & Citron


Charity
Doft: Ros & Citron


Fringed apple
Doft: Äpple

P. crispum Variegatum
P. crispum Variegatum
Doft: Citrus

 

 
Birdbush Pink & Perky
Doft: Aprikoskärnor

 

 

 
Lilian Pottinger
Doft: Godisaktig

 

 
Ashby
Doft: Söt, fruktig

 

 P. tomentosum
P. tomentosum
Doft: Pepparmynta

 Klicka på bilderna för mer information och för att beställa. En komplett lista över de doftpelargoner som finns färdiga hittar du här.

Läs mer om doftpelargoner nedan.

 

 I web-butiken just nu

 
 
Butiken uppdaterad
Nu har vi uppdaterat butiken med massor av sticklingar som finns färdigt för omgående leverans. Klicka på bilden för att se vad vi har just nu.
 
 
 
 
 

 
Doftpelargoner i parfymindustrin
1819 började man odla rosendoftande pelargoner kommerciellt i Grasse i Frankrike för att utvinna den eteriska oljan för användning inom parfymindustrin. Den mest använda pelargonen för tillverkning av geraniumolja är Attar of Roses men även P. capitatum och P. graveolens används flitigt. Framställningen görs genom ångdestillering av färska eller halvtorkade blad. Av ett kilo blad får man ungefär ett gram olja!
Geraniumolja är en av de mest använda eteriska oljorna inom aromaterapin. Den sägs ha egenskaper som; lindrar ångest, oro, depression, humörsvängningar och emotionell obalans och dessutom är den antiseptisk, sammandragande och stoppar blödningar. Det måste vara därför vi mår så bra av att pyssla med pelargoner! Geranium oil is a must for many women who need help balancing during those up and down hormonal times.
 
Odling av doftpelargoner
Doftpelargoner är nog den grupp pelargoner som är allra mest lättodlade. De trivs utmärkt ute i en kruka, på fönsterbrädan eller planterade i rabatten. Många sorter är storvuxna men även mer småvuxna sorter finns.
Många går bra att stamma upp till ett litet träd eller tom formklippa till klot mm. Använd gärna de mer småbladiga sorterna (t.ex P. x Fragrans, P. crispum variegatum eller Birdbush Lemon & Lime) till detta.
Om du vill ha din doftpelargon riktigt stor, ge den en stor kruka och gärna en svag näringsdos vid varje vattning.
Doftpelargoner tål normalt mer skuggig placering än zonalpelargoner och P. tomentosum blir som allra vackrast på en skuggig plats.
 
Recept med doftpelargoner
Kanderade pelargonblad
Att använda som ätliga dekorationer på tårtor, desserter och andra bakverk. Välj en småbladig sort t.ex P. crispum variegatum, Prince of Orange, P. x Fragrans eller Birdbush Lemon & Lime
Börja med att skölja bladen och låt torka på en handduk.
Det finns minst två olika tillvägagångssät för fortsättningen:
1          Vispa en äggvita hårt, ungefär som till marräng. Doppa bladen i äggvita och pudra sedan över strö- eller floursocker. En liten mjuk pensel kan vara bra att ha för att se till att bladen täcks helt av äggvitan. Ställ in i ugnen med låg temperartur (50 grader) med öppen lucka i någon timme tills de är helt torra eller låt torka i närheten av ett element i c:a 1 dygn.
2          Sockerlag: Koka ihop 1 dl socker och 1 dl vatten
Låt bladen dra i sockerlagen över natten. Kör dem på halv effekt i mikrovågsugnen i c:a 2 minuter eller tills de torkat eller låt torka i rumstemperatur som ovan.
Förvaras i lufttät burk, torrt och svalt.
 
Pelargonvinäger:
Blanda lika volymdelar hackade blad av någon citrondoftande pelargon med vitvinsvinäger
Koka upp blandningen och låt sjuda ett par minuter. Sila av bladen och häll upp på flaska. Använd tillsammans med olja som salladsdressing. Även gott till jordgubbar! Förvara i kylskåp i väl tillsluten flaska
 
Pelargonsocker
Häll 1,5 dl socker i en burk. Lägg ner 3-5 hackade blad av rosendoftande pelargon. Täck med ytterligare 1,5 dl socker. Låt stå över natten eller för kraftigare smak i några dagar. Ta bort bladen. Förvara sockret i en lufttät burk och använd till bakverk och the.
 
Uppfriskande Ansiktsvatten med pelargondoft
  • 1,5 dl sterilt vatten (batterivatten finns på bensinmacken eller sterilt vatten på Apoteket. Ev. kan du istället låta kranvatten koka i minst 15 minuter)
  • Några doftande pelargonblad, t.ex P. tomentosum eller Mint Rose för doft av pepparmynta, Dr. Westerlund eller Attar of Roses för rosendoft eller t.ex Charity för citrusdoft.
  • Knappt ett halv krm citronsyra
  • Ev. 5 ml glycerin/glycerol (tillför fukt till huden, finns på Apotektet)
  • Om du råkar ha aloe Vera Juice till hands så är det utmärkt att tillsätta 5-10 ml
Om du gör mer än vad du gör av med på ett par dagar krävs konserveringsmedel, t.ex Atamon. Flytande Atamon doseras med 2 tsk/dl och pulver med 1 tsk/dl.
 
Koka upp vattnet. Häll över bladen. Låt stå i cirka 30 minuter. Sila, gärna genom kaffefilter.
Tillsätt citronsyra, ev. glycerin/glycerol, Aloe Vera och ev. Atamon. Häll upp i rena flaskor.
Håller ett par dagar i kylen utan konserveringsmedel.
Vill du hellre använda torkade blad så går det åt cirka 5 g torkade blad till 100 ml vatten
 
Bordsvatten
Tillsätt ett par blad av någon citron-, ros-, eller pepparmyntsdoftande pelargon till vattnet
 
 
 
Hälsningar
 
 
Vi  på ERA Garden
 
 

Tags:

  

 Arkiv Nyhetsbrev Minimera

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter