Sök
den 6 december 2019 ..:: Nyhetsbrev ::.. Registrera  Logga in
 Nyhetsbrev Minimera
feb 22

Written by: SuperUser Account
2009-02-22 15:10 

Hej!
Nu är det snart dags för lite säkra vårtecken – Trädgårdsmässorna!
Mässan Rum & Trädgård går av stapeln den 5-8 mars i den nya mässhallen i Kista. Det är mässan från Sollentuna som nu har fått nya lokaler. Erfarenheten från förra året var en mycket bra mässa med hög kvalité, mycket växter och vackra utställningar. Mer information hittar du här: http://www.kistamassan.com/events/rum_tradgard_2009-0. Du hittar oss i monter B:20.
 
Ett par veckor senare, 26-29 mars är det dags för Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Mer information hittar du här: http://www.tradgardsmassan.se. Du hittar oss i monter A01:279.
 
Vi hoppas vi ses på någon, eller båda, mässorna! (Under mässveckorna, vecka 10 och 13 kan vi tyvärr inte ta emot besök i växthuset eftersom vi antingen finns på mässan eller håller på och packar ner alla sticklingar och plantor.)
 
 
Nu börjar det bli dags att väcka pelargonerna ur sin törnrosasömn!
Om du bor i södra delarna av landet kanske du redan har börjat, om du bor i de norra delarna rekommenderar vi att du väntar till slutet av mars när ljuset blir lite bättre.
 
Hur gör man då, när man vill väcka pelargonerna? Det finns förmodligen lika många svar på den frågan som det finns pelargonodlare, men så här gör vi: Ta fram dina plantor från sin vinterplats. Ta ut dem ur krukorna och ta bort så mycket gammal jord och döda rötter som möjligt. Plantera om dem i ny jord. Om du har tagit bort mycket jord och krukor kan det vara idé att första ge dem en mindre kruka, annars går det bra med samma eller en storlek större. Använd jord av god kvalité! Vilken sort du använder är mycket en smaksak. Har du hittat en sort du trivs med, fortsätt med den. Det är inte nödvändigt att använda speciell pelargonjord. Själva använder vi Hasselfors P-jord (avsedd för perenner). Den är vi nöjda med.
När plantan har fått ny jord, vattna ordentligt. Ställ sedan plantan så ljust som möjligt och låt jorden torka upp innan du vattnar igen. Så snart du ser att plantan börjar växa kan du också börja ge den näring, gärna med hör kvävehalt så här i början så den kommer igång ordentligt.
 
Att klippa eller inte klippa, det är frågan…
Vi får ofta frågan om beskärning av pelargoner och det första vi vill säga är, - Du måste inte klippa! Är plantan fin som den är och du gärna vill att den blir större så finns det ingen anledning. Är den däremot kal och risig nertill och har taniga vinterskott så skall du absolut klippa. Om du klipper, klipp ordentligt! Det blir aldrig snyggt när man klipper för högt upp eftersom de flesta nya skotten kommer precis under beskärningspunkten. Klipp precis ovanför ett blad, eller ett bladveck om det inte finns något blad kvar. Det är bra om det finns ett blad under beskärningspunkten men det är inte nödvändigt. Vi brukar lämna cirka 10 cm efter beskärningen. Tänk på att om du klipper doftpelargoner, engelska pelargoner och änglapelargoner på våren så försenas blomningen eftersom plantan sätter sina knoppanlag under vintern. För doftpelargoner kanske du inte får någon blomning alls vid vårbeskärning. Dessa grupper är bäst att beskära på hösten när man tar in dem för vinterförvaring, men är de risiga, klipp!
 
Att få engelska pelargoner att blomma om…
Många har säkert köpt engelska pelargoner under januari-februari som nu har slutat blomma och vägrar att sätta nya knoppar! Engelska pelargoner behöver växlande temperatur med svala perioder för att sätta knopp och när man har dem inomhus blir det alldeles för varmt och jämn temperatur för att nya knoppar skall bildas. Lösningen är att ställa ut pelargonen så snart vädret tillåter så skall du se att det kommer en ny blomning! Om du orkar kan du ställa ut dem de dagar det är frostfritt och ta in dem till natten om det är risk för frost. Vänta annars tills frostrisken är över. Våra svenska somrar med svala nätter och varma dagar är perfekt för engelska pelargoner!
 
 

I web-butiken just nu

20% rabatt på alla fröer i web-butiken! Rabatten gäller t.o.m den 15/3. Klicka på bilden för att komma till aktuell frölista.
Frö- och sticklingsdags: Just nu kan du köpa ett paket som innehåller 40 små krukor (Djup: 4,5 cm Bredd: 5,5 cm) som är perfekta för frösådder och sticklingar samt 40 stycken vita etiketter att märka med. Specialpris: 35:- (exkl. frakt). Klicka på bilden för mer information och för att beställa.

 

Hoppas att vi ses snart, kanske på någon av mässorna eller i vårt växthus eller någon helt annan stans!
 
Eva & Renée på ERA Garden
 
 

Copyright ©2009 ERA Garden

Tags:

  

 Arkiv Nyhetsbrev Minimera

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter