Sök
den 22 maj 2018 ..:: Om... » Om Fuchsia » Skötsel » Ohyra ::.. Registrera  Logga in
 Butiken Minimera

  

 User Log In Minimera
Problem med inloggning
webmaster[at]eragarden.se
StandardLiveIDOpenID


Registrera nytt konto
Glömt lösenordet?


  

 Ohyra Minimera
Bladlöss
Angrepp av grön bladlus på fuchsior är ganska vanligt. De suger saft från, framförallt, de nya mjuka skotten och bladen varför ett angrepp oftast syns först på nya blad. Om angrepp är lindrigt, kläm ihäl de löss du ser och duscha plantan med en hård vattenstråle. Spruta med såpvatten (1 del såpa till 9 delar vatten) eller något handelsmedel. Provado-pinnar som sticks ner i jorden fungerar också bra men det tar någon vecka eller två innan de har avsedd verkan, men har då även en förebyggande effekt.

Vita flygare
Vita flygare förekommer främst när luftfuktigheten är för låg. Den första åtgärden är mao att höja luftfuktigheten. Vatten fungerar ofta bra mot ett lindrigt angrepp av vita flygare men behandlingen måste upprepas flera gånger med några dagars mellanrum. Även provado-pinnar är verksamt.

Öronvivel
Öronvivel angriper fuchsior på två olika sätt: de vuxna biter runda hål i bladen (från kanten) och larverna äter på fuchsians rötter. En vuxen öronvivel är ca. 1 cm lång och brunsvart. Larverna är vita och ibland rosa och huvudet är brunt. De är 1 - 10 mm långa. De vuxna insekterna är bara aktiva på natten. På dagen sitter de gömda. Man kan försöka gå ut på kvällen och skaka fuchsiaplantan över en vit handduk eller dylikt för att på så sätt lätt se dem och kunna plocka bort dem. Det kan räcka med en enda larv för att döda en hel planta!

Det bästa sättet att bekämpa öronvivel är med nematoder. Dessa vattnas ut i krukorna.

Myror
Myror på en fuchsia är en indikator på att växten är angripen av bladlöss. Bladlössens avföring, som kallas honongsdagg, lockar till sig myrorna. Se till att bli av med bladlössen så försvinner också myrorna.

Rost
Rost syns som gula till bruna runda fläckar på bladens ovansida. Om man vänder på bladen så syns sporerna. Ta bort alla angripna blad. Lägg dem inte på komposten då sporerna överlever där och kan sprida sig. Spruta sedan plantan med något behandlingsmedel mot svamp, t.ex Baycor. Spruta också jorden eftersom sporerna ramlar ner och kan överleva där i flera månader. Sjukdomen sprids via sporerna, främst vid hög luftfuktighet.

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter