Sök
den 22 maj 2018 ..:: Om... » Om Saintpaulia » Skötsel » Ohyra ::.. Registrera  Logga in
 Butiken Minimera

  

 User Log In Minimera
Problem med inloggning
webmaster[at]eragarden.se
StandardLiveIDOpenID


Registrera nytt konto
Glömt lösenordet?


  

 Ohyra Minimera
Ohyra
Saintpaulior är normalt friska och inte särskilt utsatta för ohyra och sjukdomar men som alla andra krukväxter kan de hända att de drabbas av diverse otrevligheter. Den bästa behandling man kan ge är förebyggande. Inspektera dina plantor ofta så du kan stoppa ett angrepp i tidigt skede. Isolera nyinköpa plantor i minst 6 veckor tills du kan konstatera att de är friska och fria från ohyra.

Trips
är små smala insekter, 1-2 mm långa med vingar. Det finns en mängd olika arter och förekommer i färgerna gult, grått, brunt och svart. Trips trivs särskilt bra i torr. Trips suger saft från bladens celler och det bildas vita eller silveraktiga strimmor på bladen. Ibland kan de också få korkliknande fläckar. Man brukar kunna se trips på bladens undersidor. Amerikanska blomstertrips lever på plantans blommor där de äter pollen. Skadorna visar sig genom att blommorna blir missbildade, får intorkade fläckar och ibland färgförändringar.

Ett lindrigt angrepp av trips bekämpas genom att plantan duschas ordentligt. Särskilt då bladens undersidor. Detta hjälper också till med att höja luftfuktigheten så de små krypen inte trivs så bra. Kläm ihjäl alla trips du ser. Om du misstänker trips i blommorna, håll blomman över ett vitt papper och slå hårt på den så ser du om något trillar ut! Ta också bort alla blommor och knoppar och låt inte dina paulior blomma på åtminstone en månad.

Det finns flera handelspreparat som är verksamma mot trips och även biologisk bekämpning med rovkvalster är möjligt och mycket effektivt.

Vita flygare
Vita flygare kallas även mjöllöss. Om ett angrepp väl har startat kan de vara svåra att bli av med då de är resistenta mot flera bekämpningsmedel.

Vita flygare känner man igen genom små (cirka 3 mm) vita ”flugor” som flyger iväg så fort man rör vid plantan. Vita flygare har fem utvecklings- stadier: ägg, 3 larvstadier, puppa och färdig flygare. Det är normalt när den befinner sig i det sista stadiet som man upptäcker dem. Då finns också vita flygare i de tidigare stadierna. Angreppet kan också visa sig genom skador på bladen. Vita flygare livnär sig genom att suga saft från bladet. De små sår som då uppstår kan lätt vara inkörsporten till diverse sjukdomar.

Om man upptäcker ett lindrigt angrepp av vita flygare duschas hela plantan med ljummet vatten. Speciellt är det undersidan av bladen som skall duschas, det är där äggen och pupporna finns. Man kan också prova med olika sorters bekämpningsmedel. Viktigt är att bekämpningen upprepas flera gånger med några dagars mellanrum. Det är nämligen bara de vuxna vita flygarna man tar kål på med besprutning. Provadopinnar i jorden hjälper om angreppet är litet, men mest i förebyggande syfte. Även för vita flygare finns det effektiv biologisk bekämpning men denna lämpar sig inte så väl i hemmiljö

Löss
Det finns många olika arter av bladlöss. Bladlössen växer snabbt och ömsar skinn fyra gånger innan de är vuxna. Dessa ”vita skinn” kan vara det första man ser av ett bladlusangrepp. Bladlöss sprids från en planta till en annan när bladlössen är för många på en planta och då får vingar och flyger iväg till en ny planta. Bladlöss går oftast på de nya späda bladen och kan också sitta på blom- stjälken, precis under blommorna. De suger saft från bladen och såren som blir gör att plantan blir mer mottaglig för olika sjukdomar. Honungsdaggen (avföringen) som bladlössen lämnar efter sig är en inkörsport för svampinfektioner.

Ett bladlusangrepp är normalt relativt enkelt att bli av med. Är angreppet litet, kläm ihjäl de löss du ser. Är angreppet större, spruta med något handelsmedel, t.ex Pyrex, eller med såpvatten. Provadopinnar i jorden fungerar mycket bra mot bladlöss. Tänk på att behandlingen kan behöva upprepas med några dagar till en veckas mellanrum. Biologisk bekämpning av bladlus är möjlig med parasitstekel eller gallmygga.

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter