Sök
den 22 maj 2018 ..:: Om... » Om Pelargon » Skötsel » Övervintring och beskärning ::.. Registrera  Logga in
 Butiken Minimera

  

 Övervintring och beskärning Minimera
Låt gärna pelargonerna stå kvar ute så länge som möjligt utan att riskera att de utsätts för nattfrost.
Det finns flera alternativa metoder att övervintra pelargoner. Valet avgörs ofta av hur många plantor som skall övervintras och vilket utrymme som finns till förfogande.

Det kanske enklaste sättet är att övervintra dem i ett fönstret i ett bostadsrum. Välj då ett fönster som är så ljust som möjligt med så sval temperatur i rummet som möljligt. Vattna mindre än under tillväxtsäsongen.

Det vanligaste, och mest rekommenderade sättet att övervintra pelargoner är att låta plantorna gå i vintervila. Då behöver du tillgång till ett svalt, frostfritt utrymme som är torrt och ljust. Temperaturen bör ligga mellan 5-8 grader, och ett par grader varmare för engelska pelargoner.
Förbered pelargonerna några veckor innan genom att minska vattningen. Stick gärna ner en pinne bekämpningsmedel i jorden då ohyran gärna slår till och utvecklas när plantan försvagas i samband med flytten. Innan du flyttar dem till vinterförvaringen, rensa plantan från vissnade blad- och blomdelar och avlägsna gärna några blad extra för att minska mängden ohyra som följer med. Är plantan mycket stor kan den av ytrymmesskäl också beskäras lite grann.
Engelska pelargoner kan med fördel beskäras i samband med att de tas in för vintern. Blomknopparna växer till under den kalla perioden och vid sen beskärning riskerar du att klippa bort de första blomanlagen.

Vid dessa låga temperaturer behöver de endast vattnas lite grann var 3-4:e vecka och inget extra tillskott av näring alls. Ju svalare, dess mindre behov av ljus och vatten. Jorden skall knappt vara fuktig. Men det är ändå viktigt att plantorna får någon form av vettig belysning under ca 12 timmar/dygn under vilan. Detta ökas sedan på när plantorna plockas fram för att drivas till ny tillväxt.

Har man riktigt gott om plats och tillgång till bra belysning kan man låta växterna fortsätta växtsäsongen inomhus med värme över 8, upp till 20 grader . Använd en timer och låt blommorna få ljus 14-15 timmar per dygn. Under sådana förutsättningar behöver de mer vatten än om de skall vila och tillskott av svag näring. Ju högre temperatur dessto mer vatten behöver de. Jorden skall hållas lätt fuktig, men inte blöt.
Det går att förvara pelargoner under mycket tuffare villkor än de som beskrivs här. Allra viktigast är att det är frostfritt. De kan klara sig bra även helt utan ljus, men då ser de inte mycket ut för världen när de plockas fram på våren.
Det mest utrymmesbesparande lär vara att ta ur dem ur krukan, skaka av den mesta jorden, klippa ner grenarna och hänga upp dem på i ett rep!!
Vanliga pelargoner tål det mesta, men detta är inget som kan rekommenderas för dina mest älskade och ömtåliga sorter.

I slutet av februari eller i början av mars är det äntligen dags att väcka de slumrande. För de pelargoner som förvarats med minimal belysning rekommenderas att du tar fram dem i ljuset och börjar vattna dem lite lätt. När de börjar visa tillväxt behandlar du dem på samma sätt som de som övervintrat med tillskottsbelysning.

Nu är det dax att plantera om dem i ny fräsch jord i väl rengjorda krukor. Oftast blir det bra med samma storlek på krukan som tidigare, vissa kanske tom behöver en lite mindre kruka.
Skaka av jordklumpen och avlägsna gammal jord. Lägg ett lager lecakulkor eller annat dränerande i botten av krukan. Däröver ett litet lager jord och sätt sedan plantan i samma höjd som tidigare. Fyll på med jord och tryck till lätt.
Vattna därefter igenom jorden ordentligt. Vattna sedan med viss måtta innan plantan kommit igång att växa ordentligt.

Lite beroende av hur plantan ser ut kan du redan vid omplanteringen beskära den och ta nya sticklingar. Det är dock mer skonsamt för den om du väntar 2-3 veckor tills den börjat växa igen.
Hur mycket den skall klippas ner är mest en utseendefråga. Det är svårt att ta kål på en pelargon med saxen! De klarar sig gott med bara ett blad kvar, och tom utan blad så länge det finns bladanlag kvar på stammen.
Allmänt rekommenderas för äldre plantor att de klipps ner till ca 1/3 av sin storlek. På yngre plantor kan det räcka med att klippa ner till hälften, men mest beror det på utseendet. Syftet med att klippa tillbaka är att få en vackrare och frodigare planta.
Den beskärning som beskrivs ovan gäller generellt för zonalpelargoner. Doftpelargoner och engelska pelargoner, samt även de flesta unikpelargonerna behöver inte beskäras på detta sätt om de ser bra ut redan. På dessa sorter försenas blomningen rejält vid beskärning på våren.

Så snart den börjar skjuta nya skott är det dags att börja med gödningen.

Ytterligare beskärning är sedan inte nödvändig, men börjar den se spretig ut eller inte vill grena sig skär du av toppen av ett skott precis ovanför ett bladpar.

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter