Sök
den 22 maj 2018 ..:: Om... » Om Pelargon » Förökning » Sticklingar ::.. Registrera  Logga in
 Butiken Minimera

  

 Sticklingar Minimera

Årstid
Det går att ta sticklingar året om, helt beroende av om du kan ordna med en bra belysning. Vanligast är dock att föröka med sticklingar från slutet av februari fram till september. För att få riktigt fina exemplar tidigt till kommande säsong är höststicklingar att föredra. Det brukar vara lättast att få dem att rota från våren och fram till midsommar ungefär.
Engelska pelargoner och Änglapelargoner lyckas du dock bäst med om du tar sticklingar på hösten eller under tidig vår, innan plantorna går upp i blom.

Redskap
Använd en sekatör eller en vass kniv för att skilja sticklingen från moderplantan. En del föredrar att bryta av sticklingen. Använder du ett redskap är det viktigt att det är skarpt och än viktigare att det är rent. Det finns annars en risk för att sjukdomar kan spridas mellan olika plantor. Tänk därför på att rengöra och sterilisera sax, sekatör, kniv, eller vad du använder med jämna mellanrum tex genom att doppa den i en burk med sprit, tex alsolsprit som kan köpas på apoteket eller genom att hålla det över en eldslåga.

Ta stickling
Skär av sticklingen från moderplantan omedelbart ovanför ett bladpar. Optimalt är att ta en stickling från ett friskt skott som inte tidigare blommat, men pelargoner är lättrotade och det går att ta sticklingar från såväl ganska kraftiga stambitar som relativt späda skott. Exakt hur stor en stickling skall vara beror lite på vad det är för typ av pelargon. Naturligt blir de mycket mindre på dvärg- och miniatyrsorter. För bästa resultat bör sticklingen ha cirka tre blad.
En för stor stickling kan i många fall vara svårare att rota en en mindre eftersom den har större bladmassa och därmed kräver att stammen orkar dra upp mer vatten.

Förbered plantering
Det nedersta bladet/bladen samt eventuella blomknoppar, avlägnas från sticklingen (bryt eller skär av) innan sticklingen planteras. Korta eventuellt även stammen något så att det nedersta bladvecket  kommer längst ner på sticklingen.
Är något utav de kvarvarande bladen onödigt stora kan de klippas av med en sax för att minska avdunstning och näringsbehov för sticklingen under rotningsfasen.

Ett tips som många använder sig av är att doppa sticklingen i en c-vitaminblandning bestående av ½-1 tsk askorbinsyra till ½ L vatten. Detta sägs skynda på rotningen och skydda från sjukdomsangrepp. Blandningen måste användas inom ett par dagar från att den blandats till. Använd den gärna för att duscha trötta sticklingar eller vattna sticklingar och unga plantor med.

Plantera
Använd en inte alltför stor kruka, 5-7 cm räcker. I en mindre kruka är det lättare att reglera fuktigheten då det annars är risk för att sticklingen står för fuktigt innan rötter utvecklats och kan suga i sig av vattnet.

Det finns många olika förslag om hur sticklingjord komponeras. En blandning bestående av 70% såjord och 30% perlit är ett tips. Det viktigast är att jorden är lucker och inte för kompakt så att rötterna får svårt att växa ut.
Glöm inte att sätta en märketikett på din stickling. Det är otroligt lätt att glömma bort vilken stickling som är vilken...

Vattna
Jorden skall hållas fuktig, men den får inte vara blöt. Vattna igenom jorden och ställ sedan krukan i ca 20-23 graders värme. Har du möjlighet att tillföra undervärme är det ett plus, men inte nödvändigt.
Var sedan försiktig med vattningen. Känn efter med ett finger i jorden för att känna hur fuktig jorden är, det är svårare att se än man kan tro.
Använd gärna en sprayflaska att vattna jorden hos sticklingarna med efter den första genomvattningen för att inte riskera för mycket vatten.

Belysning
Under senvåren och sommarhalvåret klarar sig sticklingarna gott med dagsljus. Tänk bara på att inte ställa den i ett för soligt fönster då bladen lätt kan brännas och temperaturen kan bli mycket hög. Står den inte i ett fönster rekommenderas de speciellt anpassade växtbelysningar som finns att köpa från diverse specialiserade företag.

Omplantering
En till två veckor efter att du ser tydlig nytillväxt och/eller du ser rötter i botten av krukan (oftast efter 4-6 veckor) planterar du om den i en vanlig kruka. Lite beroende av sort kan den behöva öka en krukstorlek längre fram när den vuxit till sig ytterligare.
Lyft försiktigt plantan ur sin rotningskruka och skaka försiktigt av den jord som sitter löst. Jorden kring rötterna skall gärna vara så intakt som möjligt medan den jord som inte har kontakt med rötterna skall ersättas.
I botten av krukan lägger du ett lager mellanstora lecakulor eller liknande för att få en bra dränering. Lägg sedan ett lager jord så att plantan kommer i samma höjd som den hade i sticklingkrukan. Fyll på med en en lagom dos långtidsverkande gödning. Sätt ner sticklingen och fyll upp jord runt om plantan och packa den löst. Även för den vuxna plantan är det viktigt att jorden är porös och inte packas för hårt mot rötterna.

De flesta sorter mår bra av minst en toppning när de kommit igång att växa. Detta gör att den enklare förgrenar sig och blir lite knubbigare i formen.
Fortsätt under ytterligare ett par veckor att ta bort eventuella blomknoppar då detta själ onödig energi från plantan och tom. kan ta kål på den om oturen är framme.

Rota i vatten
Visst går det att rota pelargoner genom att sätta dem i ett glas vatten. Detta är en bra metod om man har en stickling man inte har möjlighet att plantera direkt. Nackdelen med rötter som bildats i vatten är att de fungerar dåligt i jord och måste ombildas när sticklingen planteras.

 


 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter